De architect Hans van der Heijden (1963) neemt met ingang van 1 januari 2024 de hoofdredactie van de BONAS-boekenreeks over van Juliette Roding. Stichting BONAS is een kennisinstituut van de Nederlandse architectuur, stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur en interieurontwerp. De stichting bestaat sinds 1993 en heeft vele tientallen monografieën gepubliceerd.

Van der Heijden heeft een architectenbureau in Amsterdam met een portfolio van gebouwen die grotendeels in de betaalbare woningbouwsector zijn gerealiseerd. De Huizen met Twee Deuren aan de Rotterdamse Oranjeboomstraat zijn een voorbeeld. In 2008 werd het Bluecoat Arts Centre in Liverpool naar zijn ontwerp opgeleverd. Hij is de auteur van talrijke boeken, opstellen en architectuurkritieken. Van der Heijden was redacteur van de uitgave ‘Post-Piraeus en het Jaarboek Architectuur in Nederland’. Hij was gasthoogleraar in o.a. Cambridge, München, Bologna en Antwerpen.

Over BONAS vertelt Van der Heijden: ‘De BONAS-boekenreeks is een uniek fenomeen in de Nederlandse ontwerpcultuur. De meeste monografieën behandelen werk dat buiten de spotlights is gebleven. Sympathiek vind ik dat de reeks voor en door liefhebbers geschreven en uitgegeven wordt. Net zo sympathiek vind ik het onverbloemde wetenschappelijke karakter. De reeks is uitgegroeid tot een belangrijke kennisbron van de Nederlandse architectonische cultuur. Ik vind het mooi om verder te bouwen aan dat collectieve werkstuk.’

In 2024 staan o.a. uitgaven gepland over de architect en rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff.