Op donderdag 18 april is het 30-jarig jubileum van de Stichting BONAS gevierd in een sfeervolle bijeenkomst in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

In een besloten bijeenkomst  schetsten diverse sprekers de geschiedenis van de Stichting BONAS. Na een welkomstwoord van Alfred Marks, senior archivaris  HNI en Constant van Nispen, voorzitter van het bestuur van de Stichting BONAS, vertelde Mariet Willinge, voormalig hoofd Collectie NAi/HNI en lange tijd betrokken bij BONAS over hoe BONAS zich door de tijd heen heeft ontwikkeld.  Wessel de Jonge, hoogleraar Heritage & Design van de TU Delft vervolgde dit verhaal door over de Archiwijzer van BONAS in context te spreken. Deze lezing eindigde in een heus boekenvuurwerk. Daarna vertrok het hele gezelschap om in het Research Centre 30 jaar BONAS-boeken en archiefmateriaal te bekijken. Het was een indrukwekkende hoeveelheid boeken die in de afgelopen jaren is verschenen, die alleen kon verschijnen dankzij bijdragen van de sponsoren en fondsen. Na afloop was er een gemeenschappelijke maaltijd.

 ’s Avonds  was de presentatie van de BONAS-publicatie over rijksbouwmeester, architect en ontwerper, ir. Gijsbert Friedhoff (1892-1970). Auteur architectuurhistoricus David Geneste gaf een korte presentatie hierover gevolgd door enkele sneak previews over toekomstige publicaties. Afgesloten werd met een borrel in Het Nieuwe Café. Het was een geslaagde bijeenkomst en we hopen op een mooie toekomst met nog veel meer publicaties.