Het architectenechtpaar Koos Keegstra en Joop Pot was pionier in de huisvesting van groepen mensen: alleenstaanden, studenten, verpleegsters of bejaarden. Hun bekendste opdracht, het ontwerp van de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel te Amsterdam, ook wel de Bijlmerbajes genoemd, was te danken aan hun grote ervaring op het gebied van gemeenschapsarchitectuur. BONAS-vrijwilligster Mieke Sipkes-Nouwens wijdde een studie aan hen, die door BONAS zal worden uitgegeven.

Koos Keegstra behaalde in 1935 als eerste vrouw het VHBO diploma aan de Rijksacademie van Bouwkunst te Amsterdam. Na haar huwelijk met Joop Pot werd het architectenbureau J.W.H.C. Pot en J.F. Pot-Keegstra opgericht.

Joop Pot (1909-1972) en Koos Keegstra (1908-1997) studeerden in een tijd dat het modernisme en functionalisme als vernieuwende beweging in de architectuur opgang deed. Hun opvattingen over functionaliteit en praktische indeling van de ruimten sloten aan bij de Nieuwe Zakelijkheid en Goed Wonen. Het grootste deel van hun oeuvre bestaat uit woningbouw in de ruimste zin van het woord.

In de jaren veertig en vijftig ontwierpen zij woningen voor grootschalige wederopbouwprojecten, terwijl in de jaren zestig het zwaartepunt steeds meer verschoof naar bejaarden- en verzorgingshuizen. Daarnaast hebben zij tal van schoolgebouwen ontworpen.

Over de auteur:

Mieke Sipkes-Nouwens heeft na het afronden van de masterstudie Kunstgeschiedenis aan de UvL (2008) promotieonderzoek gedaan naar de relaties tussen de Nederlandse en Noordelijke architectuur 1890-1965. Zij promoveerde in 2018 met Grand Tour naar het Noorden.