Op architectuurexcursie met BONAS

kies een beeld

Welkom op de website van de Stichting BONAS! Wij laten u kennismaken met de Nederlandse architectuur in al zijn facetten. Niet alleen met bouwwerken en hun ontwerpers, maar ook met het interieur van die bouwwerken, met tuinen en parken, en met steden, dorpen en het buitengebied. Samen vormen deze het gezicht van Nederland. Wie de ideeënwereld van de ontwerpers van onze omgeving leert kennen, leert die omgeving beter te begrijpen en te waarderen. Dat is de drijfveer van de Stichting BONAS, het kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw in brede zin.

BONAS Archiwijzer — BONAS boekenreeks

De Archiwijzer is de door BONAS ontwikkelde zoekmachine waarin vele duizenden door BONAS geïnventariseerde architectuurprojecten te zien zijn. U kunt het werk van een bepaalde ontwerper bekijken, of bepaalde typen interieurs, gebouwen, parken of buurten. De Archiwijzer verwijst niet alleen naar bijzondere objecten, maar geeft er ook aanvullende informatie over: introducerende artikelen over belangrijke ontwerpers en verwijzingen naar tijdschriftartikelen, boeken en archieven. In de zoekschermen kan op straat- of plaatsnamen gezocht worden maar ook op bepaalde typen objecten: woonhuizen, schoolgebouwen, kerken, bruggen, parken, enzovoort. Zo kunt u uw eigen excursie samenstellen, langs intrigerende plekken in de eigen omgeving, maar ook een rondtocht door het hele land, bijvoorbeeld langs het werk van een bepaald ontwerper of langs bepaalde typen bouwwerken.

In totaal zijn ongeveer 10.000 werken gedocumenteerd. Van veel van die werken zijn beelden te zien; onze eigen zoekmachine, de Archiwijzer, omvat ongeveer 20.000 foto’s en tekeningen.

Iedere keer wanneer u de Archiwijzer opnieuw opstart, krijgt u een nieuwe verrassende selectie van bijzondere projecten te zien.

Belangrijke ontwerpers zijn opgenomen in de BONAS-boekenreeks, een reeks monografieën met steeds een uitvoerig introducerend essay over de ontwerper en een rijk geïllustreerde oeuvrecatalogus met beschrijvingen van diens ontwerpen. In de reeks zijn inmiddels meer dan 60 delen verschenen die twee eeuwen Nederlandse architectuur en stedenbouw omvatten, van Jacob Otten Husly (1738-1796) tot Paul de Ley (1943). U kunt de boeken bestellen via de Boekwinkel in het hoofdmenu. Ga voor de nieuwste boeken naar ‘BONAS-boekenreeks’ en voor de oudere boeken naar ‘Oude BONAS-boeken’.