Naam: Centrale Bank van Suriname Waterkant 20 Paramaribo Suriname
Type: bankgebouwen;
Opdrachtgever: Minister van Financiën
Uitgevoerd: ja
Bestaand: ja
Architecten: Nagel, P.J. (Nagel), 1956; Nagel, P.J. (Nagel), 1961, uitbreiding-;
Bijdragen: onbekend -uitvoering-, onbekend -uitvoering uitbreiding-, Lohnig, Nic. -kunstwerk op timpaan-, Tosari, René -muurkunstwerk-,
Adres: Waterkant 20, Paramaribo;
Bijzonderheden:

Het ontwerp voor het laatste bankgebouw dat Nagel in Paramaribo ontwierp, valt erg uit de toon. De bijgebouwen zijn wel in de moderne stijl van Nagel gebouwd, maar het hoofdgebouw van de bank zou men niet aan Nagel toeschrijven. De stijlkenmerken van het hoofdgebouw komen meer overeen met het Amerikaans Classicisme, een stijl welke in de negentiende eeuw de Surinaamse architectuur beïnvloedde (Temminck Groll (2002), p. 364). Al hoewel er in deze stijl gewerkt werd met de Ionische orde boven de Dorische orde, is bij Nagel enkel de Dorische orde in de kolommen terug te vinden.
In 1956 startte de bouw voor het tijdelijke onderkomen van de 'Centrale Bank van Suriname'. Na aankoop van grond links naast en achter de bank, werd er in 1961 gestart met de uitbreiding. Hierdoor werd het pand aan beide zijden aanzienlijk verbreed. De hoofdingang werd extra benadrukt door een nieuw bordes, een balkon en een timpaan. Het balkon en timpaan steunen beide op 6 gecanneleerde zuilen die verjongen. Het dak heeft een bijzondere houten kapconstructie; een schilddak met een kilkeper. Op het timpaan siert een kunstwerk van Nic. Lohning. Het gebouw van Nagel is op 1 april 1967 afgebeeld op postzegels van Suriname. Op 9 juli 1991 zijn er bankbiljetten uitgegeven met de afbeelding van de 'Centrale Bank van Suriname'.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...