Naam: Woonzorgcomplex Marconihove Marconiweg Schiedam
Type: woningbouwcomplexen; ,zorginstellingen;
Opdrachtgever: woningcorporatie Noordvest, Stichting Samenwerkingsverband Schiedamse Ouderenzor
Uitgevoerd: ja
Bestaand: ja
Architecten: Bosch, Th.J.J. (Bosch (Bosch, Th.J.J.)), 1993, 1994; onbekend (Compaan), 1994, 1995;
Bijdragen: IBC-Muwi -uitvoering-,
Adres: Marconiweg, Schiedam;
Archiefgegevens: NAi/BOSC 330, 331, f446, n447
Bijzonderheden:

Het hoogste gebouw van Theo Bosch staat in Schiedam. Een driehoekige toren met acht bouwlagen verheft zich vanuit een lager bouwblok, op een plek die bij de locale planners als 'lastig' bekend stond. Met de omsluiting van een glazen overkapping is de toren visueel vrijgehouden van de laagbouw. Doordat de ruimte binnen het bouwvolume werd geconcipieerd als atrium, ontstond een semi-gesloten bouwblok. Het atrium is het gebied tussen de woningen en het woonzorgcomplex voor de wijk in de plint van de toren. De gelijkvormige erkers tekenen golvende lijnen op de gevels van dit blok, een golfpatroon dat in detail wordt gecontinueerd in de ontmoeting tussen de ronde hoeken en de gefacetteerde raampartijen. Met de ingreep werd de Lange Singelstraat voorzien van een geprononceerde pleinwand en kreeg de Marconiweg met de toren een stedenbouwkundig accent. In aansluiting op de schaal van het achtergelegen woonbuurtje neemt de derde zijde van het haakvormige blok in hoogte af naar drie bouwlagen.
De binnenstedelijke locatie betrof een braakliggend driehoekig terrein, begrensd door een grote open ruimte met een vijver, een buurt met rijtjeswoningen en een school met speelplein. Vanwege de situering mocht de nieuwbouw alleen maar voorkanten krijgen. In overleg met bewonersvertegenwoordigers nodigden de opdrachtgevers Bosch uit vanwege zijn stedenbouwkundige inventiviteit en zijn ervaring met ouderenhuisvesting, in het bijzonder bij de Ring in Nijmegen. Bosch werkte aan het project tot en met de fase van het definitief ontwerp. De detaillering (zoals de uitkragende prefab betonnen daklijst) en kleurstelling kwamen op naam van zijn medewerkers die het werk continueerden. Bosch had voorgesteld de plasticiteit van de bouwvolumes te benadrukken met lichtgekleurd stucwerk. De opdrachtgever gaf echter de voorkeur aan rode strengpers baksteen in verband met het onderhoud, met name door de lastige bereikbaarheid van de toren.
Het atrium wordt rijkelijk voorzien van daglicht door de hoge glazen pui en door de glazen kap die is opgehangen aan twee evenwijdige halve cirkels, verbonden door gebogen stalen spanten. De grote halve cirkel wordt ondersteund door slanke ronde kolommen, de andere ring volgt de kromming van de toren. Zo is vanuit het atrium op alle plaatsen het silhouet van de toren zichtbaar. Net als in de Nijmeegse Ring zijn alle woningen voorzien van dezelfde erkervorm en zijn de achterliggende serres zowel vanuit de woon- als de slaapkamer bereikbaar. Met een kleine erker kregen de keukens net even wat extra kwaliteit.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...