Naam: Woningen AWV Korte Keizersstraat, Oudeschans Amsterdam
Type: woningen;
Opdrachtgever: Algemene Woningbouwvereniging
Uitgevoerd: ja
Bestaand: ja
Architecten: Bosch, Th.J.J. (Van Eyck & Bosch), 1974, 1975; Eyck, A.E. van (Van Eyck & Bosch), 1974, 1975; Knemeijer, G. (Van Eyck & Bosch), 1974, 1975, ontwerpassistentie-; Overbeek, G. van (Van Eyck & Bosch), 1974, 1975, ontwerpassistentie-;
Adres: Oudeschans, Amsterdam; Korte Keizersstraat, Amsterdam;
Archiefgegevens: NAi/BOSC 70, n397, 71, f72-n73, n398
Bijzonderheden:

Het was een van de stereotiepe leuzen in de Nieuwmarktbuurt die gekalkt stond op een muur langs een ooit bebouwd perceel op de hoek van de Oudeschans en de Korte Keizersstraat: 'geen metro .. woningen'. De metro kwam er, maar de woningen ook en wel op deze hoek, ??n van de rotste plekken in de buurt. De langwerpige taps toelopende kavel werd echter niet geheel bebouwd. Een deel werd bestemd voor de uit de rooilijn teruggelegde bergingen van de vier woningen. Hierdoor worden de woningen met de langwerpige plattegronden van veel daglicht voorzien en wordt ook een deel van het binnenterrein van het gesloten bouwblok op bepaalde tijden in het zonnetje gezet.
Aanvankelijk had Theo Bosch het idee zoveel mogelijk woningen 'terug te bouwen'. Met de eerste ontwerpschetsen uit het najaar van 1974 wordt het volume binnen de rooilijnen en bouwhoogte volledig ingevuld. Zoals Bosch dat in alle vernieuwingsprojecten ambieerde, is een deel van de begane grond gereserveerd als verhuurbare ruimte. Het geprojecteerde bouwvolume is pregnant aanwezig door de balkons en de grote gefacetteerde erker op de hoek. In overleg met de opdrachtgever werd een half jaar later gekozen voor grotere woningen zonder bedrijfsruimte. Bosch komt tot een meer ingetogen hoekoplossing en woningen met langgerekte plattegronden. De plastiek in de gevels is gereduceerd tot kleine, halfronde balkons aan de kant van de Oudeschans en een erkervormig portiek in het midden van het bouwblok. Door het grote geveloppervlak en de smalle breedte van het bouwblok worden alle ruimtes in de woningen voorzien van daglicht. Dat geldt ook voor de hoogste woning waarin de bijzondere ruimtelijke indeling en de bijzondere locatie bijdragen aan het wooncomfort. De woonkamer is gesitueerd op de hoek van het bouwblok aan de kant van de Oudeschans. De door de erker in het licht gezette trap in het hart van de woning voert naar de tweede laag waar de kinderslaapkamers zijn gesitueerd rond een ruime overloop die, geworteld in de traditie van het meer luxueuze woonhuis, geprojecteerd is als 'speelhal'. Twee dakterrassen aan weerszijden van de slaapkamers verschaffen de bewoners prachtig uitzicht in diverse richtingen.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...