Naam: Complex bejaardenwoningen en dienstencentrum Rozenstraat e.o. Amsterdam
Type: dienstencentra; ,woningbouwcomplexen;
Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Eigen Haard
Uitgevoerd: ja
Bestaand: ja
Architecten: Bosch, Th.J.J. (Van Eyck & Bosch), 1973, 1975; Berg, F. van den (Van Eyck & Bosch), 1973, 1975, ontwerpassistentie-; Veen, R. van (Van Eyck & Bosch), 1973, 1975, ontwerpassistentie-;
Bijdragen: EBA -uitvoering-,
Adres: Rozengracht, Den Haag; Laurierstraat, Den Haag; Eerste Laurierdwarsstraat, Amsterdam; Rozenstraat, Den Haag;
Archiefgegevens: NAi/BOSC N418, 50, 51, f52, n420
Bijzonderheden:

Wie de ontwikkeling in het werk van Theo Bosch op locatie wil bestuderen, mag de Jordaan niet overslaan. Daar valt te constateren dat het bouwblok met bejaardenwoningen aan de Rozenstraat veel karakteristieken heeft van de 'rijpe Bosch', al is de detaillering aan de grove kant. Ruim 25 jaar geleden was het project in een aantal opzichten vernieuwend. Zoals in veel steden bestond de stadsvernieuwing halverwege de jaren zeventig ook in Amsterdam uit het invullen van gaten en het saneren van de rotste plekken. De herstructurering van bedrijfsterreinen zoals aan de Rozenstraat behoorde tot het pionierswerk en had nauwelijks referentiebeelden.
Vanwege nijpend ruimtegebrek moest de Bolsfabriek begin jaren zeventig verhuizen vanuit de Jordaan en kwam op de kop van een langwerpig bouwblok een bijna vierkant terrein vrij. Voor het verkrijgen van inspraak in vernieuwing en herbestemming werd een open overlegorgaan opgericht, waarin alle groeperingen uit de Jordaan vertegenwoordigd waren. Dit orgaan trad op als gesprekspartner met de gemeentelijke projectgroep stadsvernieuwing. In onderling overleg werd besloten het terrein een woonbestemming te geven. Het geconsulteerde bureau Van Eyck en Bosch adviseerde met de nieuwe bebouwing aan te sluiten bij de bestaande rooilijnen en bij de gemiddelde nokhoogte van 12 meter. Zij pleitte ervoor een gedifferentieerd woningprogramma op te stellen. Bejaardenwoningen zouden volgens Bosch niet veel leven in de brouwerij brengen, maar hieraan was vanuit de buurt nu eenmaal veel behoefte.
Bosch geleedde de straatwanden met een regelmatig patroon van balkons en erkers om aansluiting te vinden op de parcellering in de omgeving. Net als in de Palmdwarsstraat elders in de Jordaan zijn de gevels van het dienstencentrum op de begane grond teruggelegd achter arcades. Niet alleen werd een deel van de ouderenwoningen geori?nteerd op het binnenterrein, de binnenzijde van het bouwblok werd toegankelijk gemaakt en heringericht als groene hof. Een kunstmatige bult hield wel de voetballers weg, maar kon andere overlast niet beperken, zodat het hof al snel niet meer vanaf de straat te bereiken was.
Tijdens de uitwerking van het ontwerp was Bosch vooral geconcentreerd op het gevelbeeld aan straatzijde. Aan de plattegronden van de 14 eenkamer- en 69 tweekamerwoningen werd minder tijd gespendeerd. De bewoners konden een keuze maken tussen een aan de straatkant gesitueerde woning of een op het binnenhof geori?nteerde woning.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...