Landschapsarchitect van de Wederopbouw en kunstverzamelaar

Het onderzoek over over de landschapsarchitect ir. Hein Otto (1916-1994) is afgerond. Begin 2023 verschijnt een monografie over hem in de BONAS-boekenreeks.

Hein Otto was de eerste universitair afgestudeerde tuin- en landschapsarchitect (1941) in Nederland en de eerste landschapsarchitect in dienst van de Nederlandse Spoorwegen. Naast zijn werk voor de NS ontwierp hij tuinen, parken en groenstructuren voor de nieuwe woonwijken in groeiende gemeenten, eerst vooral in de duinstreek en daarna door het hele land.

Zijn leermeester was prof. dr. Ir. J.T.P Bijhouwer, grensverleggend landschapsarchitect en hoogleraar te Wageningen. Otto behoort tot de groep van tuin- en landschapsarchitecten, die in de Wederopbouwperiode beeldbepalend waren voor de landschappen van stad en land, zoals Hans Warnau, Wim Boer, Mien Ruys, P.A.M. Buys en Nico de Jonge. Otto ontwierp in een overwogen strenge, maar tegelijk, elegante stijl en paarde die stijl aan een grote plantenkennis. Van zijn werk is vooral dankzij zijn affiniteit met duurzame, grote bomen nu nog veel te bewonderen. Een selectie van een 50-tal ontwerpen wordt in de publicatie beschreven. Daarnaast is er een volledige werkenlijst opgenomen.

Otto was ook een gepassioneerd kunstverzamelaar. Na zijn overlijden is een deel van de collectie terecht gekomen bij het Rijksmuseum Twenthe in Enschede en het Museum Henriëtte Polak in Zutphen.

Auteur is ir. Marianne van Lidth de Jeude; redactie: Johanna Karssen-Schüürmann en Imke van Hellemondt.

Bij de foto’s

Boven: Sportpark ’Slobbengors’ Papendrecht, ontwerp Hein Otto, 1955-1964. Onder: Marsdijk Bunnik, beplanting Hein Otto, jaren ‘70.