Berichten - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

Nieuw boek in BONAS-reeks: John Bergmans (1892 – 1980) tuinarchitect en plantenkenner

BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Gepubliceerd door Tjeerd Boersma in nieuwe boeken · 2 januari 2019
Tags: JohnBergmanstuinarchitectplantenkenner
Op 11 januari 2019 is als 62ste deel in de reeks een nieuw BONAS-boek verschenen: John Bergmans (1892-1980) Tuinarchitect en plantenkenner. John Bergmans was een echte plantenman. Jarenlang was hij de enige tuinarchitect ten zuiden van de grote rivieren.
In Noord-Brabant en Limburg voorzag hij de industriële en burgerlijke elite, bedrijven en gemeenten van tuinen, parken en plantsoenen. Hij richtte villatuinen in, voorzag wijken van groen en ontwierp botanische tuinen, recreatieparken en begraafplaatsen. Tegelijk was hij een tuinarchitect die besefte dat een groeiende belangstelling voor tuinen en tuinkunst - het bezig zijn met planten - vroeg om kennis en hulp. In talloze publicaties voorzag hij tuinliefhebbers en vakgenoten van informatie over ‘het verkwikkelijke tuinvak’. Bergmans was een ontwerper, plantenkenner en schrijver die zijn grote liefde voor planten deelde met anderen, in boeken, artikelen en vooral in zijn tuinen.


                                Tuin herenhuis Koekamp, trap en pad, 1937


                                              
Tuin Raming Verschure, Wassenaar, 1937                                     Openluchttheater Oisterwijk, 1936

Hij was een plantenman en tuinontwerper, die vasthield aan de architectonische en landschappelijke tuinstijlen en zo met zijn oeuvre het interbellum en de wederopbouw overspande. Het rijk geïllustreerde boek is samengesteld door tuinarchitect Marianne van Lidth de Jeude en architectuurhistorica Johanna Karssen Schüürmann.

Johanna Karssen-Schüürmann en Marianne van Lidth de Jeude, John Bergmans (1892-1980) Tuinarchitect en plantenkenner, 372 blz., ingenaaid, geïllustreerd (kleur), ISBN 978 90 8704 750 4, 39 euro.

De nieuwste BONAS-boeken zijn te koop of te bestellen bij de boekhandel, maar ook rechtstreeks bij Uitgeverij Verloren. Bij Verloren kunt U ook intekenen op de reeks. U krijgt dan de boeken na verschijning met korting en portvrij thuisgestuurd. Oudere boeken in de BONAS-reeks kunt U bij de Stichting BONAS bestellen. Zie hiervoor de pagina Boekwinkel/winkel/oude BONAS-reeks op deze website.
0
reviews

Terug naar de inhoud