Berichten - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

Zestigste BONAS-boek Cosman Citroen. 1881-1935. Architect in ‘booming’ Soerabaja.

BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Gepubliceerd door Tjeerd Boersma in nieuwe boeken · 14 februari 2018
Tags: boekenCosmanCitroenJokoTriwinartoSantosoSoerabajaIndonesië
Veel Nederlandse architecten trokken in het begin van de twintigste eeuw naar het zich snel ontwikkelende Nederlands-Indië. Het was de ‘gouden periode’ van de Nederlandse architectuur in de tropen. Cosman Citroen (1881-1935) bepaalde, zoals dit boek laat zien, in belangrijke mate het gezicht van Soerabaja, het belangrijkste handelscentrum van Indonesië.
Zijn gemeentehuis bindt traditie aan moderniteit en is met galerijen en een dubbel dak perfect ingesteld op een tropisch klimaat. Citroens laatste ontwerp, het kantoorgebouw voor Borsumij, is een toonbeeld van moderniteit: rechthoekig met een plat dak, uitgevoerd in betonskelet met brede vensterstroken. Citroen had door zijn opleiding aan de Amsterdamse Quellinusschool gedeeltelijk een kunstnijverheidsachtergrond, zoals goed te zien is in het luxueuze interieur van de villa Tan Tjwan Bie, waar hij ook de teakhouten plafonds en lambriseringen vormgaf, evenals de hanglampen, het glas-in-lood en de vloer met bijzondere geometrische patronen.
Het boek is een bewerking van de dissertatie van de Indonesische architect/architectuurdocent Joko Triwinarto Santoso, die in 2010 in Leiden promoveerde op een onderzoek naar het werk van Citroen, waarvoor hij een subsidie van de Ford Foundation ontving. Juliette Roding, co-promotor van Santoso en redacteur van de BONAS-reeks, bewerkte Santoso’s dissertatie voor BONAS.
De publicatie van het boek werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het De Gijselaar-Hintzenfonds.

Cosman Citroen (1881-1935) Architect in ‘booming’ Soerabaja is het tweede BONAS-boek dat bij Uitgeverij Verloren in Hilversum is verschenen. Het boek telt 108 pagina’s en is rijk geïllustreerd. De prijs is 15 euro. Ook het vorige deel, Onno Greiner 1924-2010. Een zoektocht naar helderheid en geborgenheid, is nog leverbaar á 29 euro. Wie bij Uitgeverij Verloren intekent op de reeks ontvangt alle boeken tegen een aantrekkelijke korting portvrij thuis.
0
reviews

Terug naar de inhoud