Berichten - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

Tjeerd Dijkstra (1931) Architect, hoogleraar, rijksbouwmeester

BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Gepubliceerd door Tjeerd Boersma in nieuwe boeken · 19 oktober 2018
Tags: BONASreeksDijlstraTjeerdDijkstra

Op 12 oktober 2018 is een nieuw boek in de BONAS-boekenreeks verschenen: Tjeerd Dijkstra 1931
Architect, hoogleraar, rijksbouwmeester.

Tjeerd Dijkstra (1931) speelde een belangrijke rol in de Nederlandse architectuur en cultuur tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw en het begin van deze eeuw. Zijn architectonische productie is zelfbewust en doordacht. Zijn invloed reikt echter veel verder. Hij schreef over architectonische kwaliteit en het beoordelen daarvan. Als hoogleraar aan de TU Delft voerde hij belangrijke onderwijsvernieuwingen door. Hij was lange tijd Rijksbouwmeester, maar ook als supervisor betrokken bij een aantal belangrijke projecten op het gebied van architectuur en stedenbouw, o.a. bij de nieuwbouw voor de Leidse Universiteit en de ontwikkeling van de Amsterdamse IJ-oevers. Als bestuurder van de Groene Amsterdammer wist hij dit vrijzinnige opinieweekblad door roerige tijden heen te leiden.  


                Revalidatiecentrum en school Buitenhof, Delft                      Overbouwing Stork, Gedempt Hamerkanaal, Amsterdam

De auteur van het boek, David Keuning, studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij promoveerde in 2017 op collaboratie en berechting van Nederlandse architecten tussen 1940 en 1950. Aan het boek is verder meegewerkt door Anneke Sluijter, die als stagiaire bij BONAS Dijkstra’s werk inventariseerde.

Tjeerd Dijkstra 1931 Architect, hoogleraar, rijksbouwmeester is het derde BONAS-boek dat bij Uitgeverij Verloren in Hilversum is verschenen. Het boek telt 308 pagina’s en is rijk geïllustreerd.

De prijs is 29 euro. Ook de vorige delen, Cosman Citroen (1881-1935) Architect in ‘booming’ Soerabaja (15 euro)  en Onno Greiner 1924-2010. Een zoektocht naar helderheid en geborgenheid (29 euro), zijn nog leverbaar. In december van dit jaar verschijnt John Bergmans (1892-1980) Tuinarchitect en plantenkenner. Wie geen deel wil missen kan bij Uitgeverij Verloren intekenen op de reeks: U  krijgt dan alle BONAS-boeken meteen na verschijning tegen een aantrekkelijke korting portvrij thuisgestuurd.


0
reviews

Terug naar de inhoud