Berichten - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

● Actuele architectuurbladen nu ook in Archiwijzer

BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Gepubliceerd door Tjeerd Boersma in Vaktijdschriftendatabase · 2 januari 2017

Van een aantal architectuurtijdschriften zullen met ingang van 2017 de nieuwe nummers reeds bij verschijning in de vaktijdschriftendatabase van BONAS worden opgenomen. Deze vaktijdschriftendatabase is onderdeel van de Archiwijzer, de zoekmachine van BONAS, die elders op deze website te vinden is. In deze databaseworden worden een groot aantal architectuurvakbladen uit de periode 1850-2000 toegankelijk gemaakt. Niet alleen worden titels en auteurs beschreven, ook worden de artikelen toegankelijk gemaakt op architect, projecttype, lokatie, ontwerpjaar en gepubliceerde illustraties.
Van deze tijdschriftenontsluiting wordt veel gebruik gemaakt, zowel door ontwerpers als door onderzoekers. Er is een schat aan informatie over ontwerpers en hun projecten in te achterhalen. BONAS streeft ernaar om de database zo compleet mogelijk te maken. Behalve de actuele tijdschriften zullen ook oudere tijdschriftjaargangen, welke nog in de database ontbreken, toegankelijk gemaakt worden.
Wie de vaktijdschriftendatabase wil raadplegen kan terecht op de Archiwijzer. Onder 'Overzichten' kunt U zoeken op 'Ontsloten jaargangen van tijdschriften'. Hier vindt U een opsomming van artikelen per tijdschriftjaargang. Maar ook wanneer U elders in de Archiwijzer bij gevonden projecten de bijbehorende literatuur opvraagt, worden in de database ontsloten tijdschriftartikelen gepresenteerd.
Met ingang van dit jaar zullen artikelen uit de volgende tijdschriften zo spoedig mogelijk na verschijning in de database worden opgenomen: De Architect, Architectuur NL, Architectenweb Magazine, Baksteen, B:ton, Blauwe Kamer, Bouwen met staal, Bouwwereld, Gezond bouwen en wonen, Groen, Houtblad, PI en S&RO. Nieuw is dat de artikelen niet alleen op bovengenoemde gegevens ontsloten worden, maar dat van nieuwe projecten uit de vakpers ook korte beschrijvngen worden opgenomen. Zo zullen ook signalementen van nieuwe projecten een plaats op de BONAS website krijgen.0
reviews

Terug naar de inhoud