Nieuwe oogst - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwe oogst

Archiwijzer


Voor wie informatie zoekt over architectuur en stedenbouw worden in de BONAS Archiwijzer o.a. vaktijdschriften ontsloten. U kunt een overzicht krijgen waarover in een bepaalde tijdschriftjaargang geschreven wordt, maar ook kunt U in de tijdschriftendatabase gericht zoeken op o.a. architect,gebouwtype en/of locatie. In de Archiwijzer vindt U niet alleen artikelen in tijdschrften uit het verleden, maar ook in de allernieuwste tijdschriften. In de meeste van deze tijdschriften worden recente projecten besproken. In de rubriek Nieuwe Oogst op de BONAS website kunt U kennisnemen van een selectie van de nieuwste projecten. De rubriek wordt regelmatig ververst; alle projecten en artikelen blijven echter te raadplegen in de Archiwijzer.
The Student Hotel Eindhoven
Naam: The Student Hotel Eindhoven
Type: studentenflats;hotels
Architect/bureau: Sarafopoulos, O. / OZ (voorheen Sarafopoulos Architects); Baijense, J.W. / De Architecten Cie
Bijdragen: / Tielemans structural engineering (adviseur constructie); Staat creative agency & Ninetynine (interieur); Bectro installatietechniek (adviseur installaties); Buro Bouwfysica (adviseur akoestiek); BAM Bouw en Techniek (aannemer)
Opdrachtgever: AM Red
Adres: Stationsweg 1 5611 AA Eindhoven
Literatuur: 3
Bijzonderheden:
The Student Hotel is met zijn markante hoogte het icoon voor de studentenstad Eindhoven als ‘brainport’. Het biedt met zijn hippe, professionele organisatie en jonge populatie levendigheid. Het ontwerp van de toren in baksteen met zijn natuurlijke kleuren is gevat in een gevelgrid. Deze gridmaat maakt de toren meetbaar en daarmee oriënteert het zich in de drie schaalniveaus van de stad. Op het maaiveld richt de publieke plint zich op het straatleven, de studentenkamers daarboven hebben uitzicht op de buurt, terwijl de suites in de top een baken voor de stad vormen. De lichte, zandkleurig structuur met warme donkere tinten geeft de toren een warme stedelijke uitstraling.
Het ontwerp is gedacht vanuit een compact bouwproces op een compacte centrumlocatie. Een robuust ontworpen toren met ‘cradle to cradle’ gecertificeerde bakstenen, natuursteen, maar ook isolerende beglazing en beton met hergebruikt granulaat. Er is hierbij gekozen voor een dragend skelet en een aanpasbare inbouw opdat het gebouw duurzaam aanpasbaar blijft voor de toekomst.
Hoogwaardige isolatie alsook bescheiden raamopeningen reduceren de energiebehoefte. Veel natuurlijk daglicht, alsmede aanwezigheidsdetectie, reduceren het elektriciteitsverbruik. Het gebouw is aangesloten op een bodemopslag voor hernieuwbare energie. Alle studenten krijgen een eigen hippe fiets die gestald wordt in de ondergrondse fietsenstalling.

Woonhuis Skinny scar Rotterdam
Naam: woonhuis Skinny scar
Type: woonhuizen
Architect/bureau: Boterman, M.; Huisman, G.
Bijdragen: Jager Janssen architecten (initiatief en advisering ontwikkeling); BREED integrated design (constructie) 2012-2017; Ontwerpbureau Van der Vlugt (advies installaties); H&B Bouw (aannemer)
Opdrachtgever: Boterman, M.;Huisman, G.
Adres: Schoonoordstraat 7  Rotterdam
Literatuur: 1
Bijzonderheden:
Architectenbureau Jager Janssen deed op eigen initiatief onderzoek naar binnenstedelijke verdichting in Rotterdam, m.n. naar lege plekken waar ooit iets gesloopt was. Op een van die plekken, 20 meter lang en 3,3 tot 3,7 meter breed, ontwierp Marijn Boterman, ex-medewerker van Jager Janssen, samen met zijn vriendin Gwendolyn Huisman, ook architect, een eigen woonhuis. Om zo’n smal pand ruimtelijk te maken ontbreken wanden, deuren en gangen en heeft elke verkeersruimte een tweede functie, bijvoorbeeld badkamer. Een compacte kern omvat alle voorzieningen: keuken, trappen, toilet en badkamer. Aan de voor- en achterzijde is de ruimte over de volle breedte open. Aan de tuinkant brengt een vide met dubbelhoge glazen pui extra licht in de woning.

Uitkijktoren Weusthagpark Hengelo
Naam: Uitkijktoren Weusthagpark
Type: uitkijktorens
Architect/bureau: Matic, M. / IAA  Architecten; Klerk, Hans de / Royal IHC; Wenting, R. / ABT; Haarhuis, K./ ABT
Bijdragen: Royal IHC Kinderdijk (platen cortenstaal)
Opdrachtgever: Gemeente Hengelo
Adres: Weusthagpark  Hengelo
Literatuur: 2
Bijzonderheden:
Het Weusthagpark is een grondwaterbeschermingsgebied waar niet diep gefundeerd mag worden. De 22,2 meter hoge toren is gefundeerd op een waaier van betonnen balken op maaiveldniveau. De toren zelf bestaat uit 16 dubbelkgekromde platen cortenstaal, geproduceerd door scheepsbouwer IHC. De toren heeft een kelkvorm, de staalplaten zijn voor de lichttoetreding voorzien van daarin uitgesneden bladmotieven. Het geheel is zelfdragend, wat ook geldt voor de verzinkt stalen spiltrap in de toren. Bovenin is een stalen uitzichtplatform dat door de kelkvormige koker en de spiltrap gezamenlijk gedragen wordt. De kelkvorm en de bladmotieven verwijzen naar het water als bron van leven en de levendigheid van het park. Het ontwerp komt voort uit een prijsvraag, waar het met de tweede prijs werd bekroond.


Bronnen
1 Knudsen, Jacqueline, 'Skinny scar', Architectuur NL  2017(2017)1, 12-15
2 Wind, Henk, 'Dragende huid van cortenstaal', Architectuur NL  2017(2017)1, 10-11
3 Wopereis, W., 'Tussen wonen en verblijven. The Student Hotel Eindhoven door OZ met de Architekten Cie.', De Architect  48(2017)2, 48-53

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu