Nieuwe oogst - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwe oogst

Archiwijzer


Voor wie informatie zoekt over architectuur en stedenbouw worden in de BONAS Archiwijzer o.a. vaktijdschriften ontsloten. U kunt een overzicht krijgen waarover in een bepaalde tijdschriftjaargang geschreven wordt, maar ook kunt U in de tijdschriftendatabase gericht zoeken op o.a. architect,gebouwtype en/of locatie. In de Archiwijzer vindt U niet alleen artikelen in tijdschrften uit het verleden, maar ook in de allernieuwste tijdschriften. In de meeste van deze tijdschriften worden recente projecten besproken. In de rubriek Nieuwe Oogst op de BONAS website kunt U kennisnemen van een selectie van de nieuwste projecten. De rubriek wordt regelmatig ververst; alle projecten en artikelen blijven echter te raadplegen in de Archiwijzer.
Watercampus Leeuwarden
Naam: Watercampus Leeuwarden
Type: bedrijfsbouwwerken
Architect/bureau: Zantman, B. / AchterboschZantman Architecten;  / TWA Architecten;  / Borren Stalenhoef architecten
Bijdragen: / Veenenbosch en Bosch (landschapsarchitecten); Jos van Langen (stedenbouwkundige)
Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden
Adres: Oostergoweg 7 8911 MA Leeuwarden
Literatuur: 3
Bijzonderheden:
Uitgangspunt voor het ontwerp is een autonoom gebouw in een landschap dat samenhangt met de rivier de Potmarge en zijn oevers. De samensmelting van vorm, functie en betekenis resulteert in een architectonisch beeld dat verwijst naar de aard van de plek, de gebruiker en het duurzame karakter van het gebouw. Doordat het gebouw wordt opgetild, lijkt het landschap er onderdoor te lopen. De eerste gebouwlaag opent zich op drie prominente plekken en biedt zicht op het lichte interieur. Het golvende verloop van de houten zonweringslamellen die het gebouw volledig omvatten, geeft het gebouw door de vloeiende, continue en afgeronde vormen, een haast vloeibare uitstraling. Hierdoor is het herkenbaar als boegbeeld van de WaterCampus.
Met name de duurzame prestaties van de gevel bepalen het functionele aspect ervan: de permanente houten zonwering en daglichtsturing gaat oververhitting tegen en kaatst gefilterd daglicht naar binnen. Daarnaast zorgt de gevel voor een hoge isolatiewaarde en speelt een belangrijke rol in de natuurlijke ventilatie van de hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten, kantoren en laboratoria die zich binnen bevinden. Een atrium geeft licht en lucht in het hart van het gebouw en vormt de centrale ontmoetingsplek: een driedimensionaal kruispunt van zichtassen, bruggen en overlegplekken.



Kantoorgebouw PVH Amsterdam
Naam: Kantoorgebouw PVH
Type: kantoorgebouwen
Architect/bureau: Thijssen, Wouter / MVSA Architects
Opdrachtgever: PVH
Adres: Danzigerkade  Amsterdam
Literatuur: 1
Bijzonderheden:
Het Europese hoofdkantoor van PVH, eigenaar van de modemerken Calvin Klein en Tommy Hilfiger, tracht inkopers van kleding onder de indruk van merkbeleving te brengen. Het gebouw volgt de trapeziumvorm van het kavel aan het water van de Amsterdamse Houthaven en geeft met gestroomlijnde gevels, zonnedekken en een houten interieur de indruk van een cruiseschip. Liften en sanitair zijn aan de zuidkant geplaatst, zodat de zon geen hinder geeft en er via ononderbroken vensterstroken aan drie zijden uitzicht over het IJ is. De werkvloeren zijn open en ingericht met flexwerkplekken en zitjes. De gevel is uitgevoerd in wit aluminium. Het enorme dakoverstek aan de zuidzijde, de uitkragende schermen boven de vensterstroken, de stroomlijn van het licht hellende 12 verdiepingen hoge gebouw en de balkons met railing aan de noordkant geven het gebouw een sculpturale uitstraling.

Gerechtsgebouw Hoge Raad Den Haag
Naam: gerechtsgebouw Hoge Raad der Nederlanden
Type: gerechtsgebouwen
Architect/bureau: Kaan, K. / KAAN Architecten; Panhuysen, V. / KAAN Architecten; Scipio, D. / KAAN Architecten
Bijdragen: / Arup (contructie);  / KAAN Architecten (interieur);  (Arup) installaties;  (BAM Bouw en techniek) installaties;  (DGMR) akoestiek;  (Level Acoustics) ruimtelijke akoestiek; BAM Bouw en Techniek (aannemer) ; Verhoeven, E. (kunsttoepassing)
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Adres: Korte Voorhout 8 2511 EK Den Haag
Literatuur: 2
Bijzonderheden:
Het gebouw voor de Hoge Raad is gebaseerd op een helder onderscheid tussen publieke en open onderbouw en besloten bovenbouw met de kantoren. De ragfijne, dragende glazen gevel, die de gehele bovenbouw omhult, rust op een stenen onderbouw die aan het Lange Voorhout geheel open is middels een twee verdiepingen hoge glazen gevel over de gehele lengte van het gebouw.
De afstand van de kantoren tot de straat heeft KAAN Architecten nog iets vergroot door boven de dubbelhoge plint een verdieping op te nemen voor de ondersteunende diensten en het gezamenlijke restaurant. In de onder- en bovenbouw van het gebouw konden zo twee verschillende werelden ontstaan, passend bij de dualiteit in het programma van de Hoge Raad. Met deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid die tot in de details is uitgewerkt, is uitdrukking gegeven aan het dualisme van de Hoge Raad zelf, als soevereine wetenschappelijke organisatie die verantwoording schuldig is aan de samenleving.
De ruimtelijke opbouw van de onderbouw en de bovenbouw verschillen net zo sterk van elkaar als hun gevels. Aan de straat heeft KAAN Architecten een meanderende foyer ontworpen, die zich rond de rechtszalen vouwt. Direct aan de glazen gevel ligt de foyer exact op straatniveau. Hierachter ligt deze iets verdiept, om momenten van iets meer privacy en geborgenheid te introduceren. De Hoge Raad heeft een grote zaal met 400 zitplaatsen en een kleine zaal met 80 zitplaatsen. De zalen zijn identiek gematerialiseerd in hout en met een spectaculair alabaster wand achter de lange tafel waar de rechters plaatsnemen. Voor de onderbouw als geheel gebruikt Kaan de metafoor van het basement van een sculptuur. Hij omschrijft de onderbouw als een natuurstenen blok waaruit de foyer is gesneden. Binnen dit architectonische concept bekroont de natuurstenen gevel van de tussenverdieping de onderbouw.Een bijzonder element in de onderbouw is de entree. Bij een eerste bezoek loop je er gemakkelijk aan voorbij. Als contrast met de glazen gevel is de entree opgenomen in een natuurstenen wand. Maar de deur zelf is daarbij nauwelijks gearticuleerd. Alleen de massieve luifel boven de entree vormt een vertrouwd welkomstgebaar.


Bronnen
1 Hannema, Kirsten, 'Tot in de kleinste details', Architectenweb Magazine  5(2017)12, 36-41
2 Tilman, H., 'Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag door KAAN Architecten. Licht en sober aan de Lange Voorhout.', De Architect  48(2016)9, 26-33
3 Wopereis, W., 'Houten gevel maakt WaterCampus tot icoon', De Architect  47(2016)9, 51

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu