BONAS-boekenreeks - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

BONAS-boekenreeks

Boekwinkel


Uniek overzicht van Nederlandse architectuur en stedenbouw


BONAS  heeft jaren geleden het initiatief genomen tot een reeks boeken over belangrijke  Nederlandse (interieur-)architecten, tuin- en landschapsarchitecten en  stedenbouwkundigen. Ieder deel omvat een zo compleet mogelijke en rijk  geïllustreerde oeuvrebeschrijving en een bibliografie, voorafgegaan door  een artikel waarin de architect geïntroduceerd wordt. BONAS heeft inmiddels 58  monografieën uitgegeven. De boeken in deze reeks (m.u.v. de uitverkochte) zijn tot 1 november 2016 verschenen en bijna alle boeken zijn nog via de BONAS webwinkel te bestellen. U betaalt  per bankoverschrijving en ontvangt daarna het boek met een  factuur.  Daarnaast zijn deze boeken verkrijgbaar bij verschillende gespecialiseerde boekhandels in het gehele land.

Een nieuwe boekenreeks
Nieuwe boeken in de BONAS-reeks verschijnen in bij uitgeverij Verloren, die een rijke traditie op het  gebied van cultuurhistorie heeft. Tezamen vormen de BONAS-boeken een  uniek overzicht van het werk van Nederlandse ontwerpers.

Het 59-ste BONAS-boek, over Onno Greiner (1924-2010), bekend om zijn bijzondere theaterontwerpen, is bij de nieuwe uitgeverij
verschenen. U kunt het via deze pagina bestellen. Met een klik op het omslag linksonder wordt U  naar de webwinkel van Uitgeverij Verloren geleid. Ook kunt U  bij Verloren op de BONAS-reeks intekenen. U krijgt de boeken dan tot wederopzegging portvrij thuisgestuurd met een korting op de prijs.


Onno Greiner (1924-2010) werd bekend als ontwerper van theaters en culturele centra. Als architect was hij gefascineerd door de 'immateriële functie' van architectuur, de emotionele, psychologische werking van ruimte op mensen. Zijn ei-vormige theaterruimten – Greiners uitvinding – zijn gericht op communicatie en interactie. Zijn overige werk laat een ander belangrijk aspect zien: ruimte voor individuele privacy. Duidelijke routes door goed geproportioneerde en lichte ruimten grenzen aan intieme plekken. Greiners ontwierp complexe bouwwerken. Met centrale ruimten, zichtlijnen en strategisch gepositioneerd daglicht loodste hij de gebruikers als vanzelfsprekend door zijn gebouwen. Greiner wilde gebruikers zekerheid bieden en voorkomen dat ze zich in een onduidelijke omgeving niet op hun plek zouden voelen.
Andrea Prins werkte na haar studie in Berlijn en Delft 20 jaar als architect. Thema's van haar publicaties zijn de openbare ruimte, duurzaamheid, de toekomst van het vakgebied en de recente architectuurgeschiedenis.
Boeken in voorbereiding

Tjeerd Dijkstra (1931) – als architect van  vele spraakmakende werken en als rijksbouwmeester op zoek naar de kern van architectonische kwaliteit.

John Bergmans (1892-1980) – tuin- en landschapsarchitect in Noord-Brabant en Limburg tijdens interbellum en wederopbouw.

Johannes Mutters jr. (1858-1930) – een Haags architect die in een  verrassend grote variatie aan stijlvormen werkte, rond 1900 de Art  Nouveau in Nederland introduceerde en zich later door architecten als  Berlage en De Bazel tot een meer 'sobere en eerlijke' bouwstijl liet  inspireren. Hij liep voorop in de bouwtechniek: in 1895 bouwde hij het  eerste voorbeeld van betonskeletbouw in Nederland: zijn sportzaal aan de  Theresiastraat in Den Haag.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu