BONAS-boekenreeks - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

BONAS-boekenreeks

Boekwinkel


Uniek overzicht van Nederlandse architectuur en stedenbouw


BONAS  heeft jaren geleden het initiatief genomen tot een reeks boeken over belangrijke  Nederlandse (interieur-)architecten, tuin- en landschapsarchitecten en  stedenbouwkundigen. Ieder deel omvat een zo compleet mogelijke en rijk  geïllustreerde oeuvrebeschrijving en een bibliografie, voorafgegaan door  een artikel waarin de architect geïntroduceerd wordt. BONAS heeft inmiddels 58  monografieën uitgegeven. De boeken in deze reeks (m.u.v. de uitverkochte) zijn tot 1 november 2016 verschenen en bijna alle boeken zijn nog via de BONAS webwinkel te bestellen. U betaalt  per bankoverschrijving en ontvangt daarna het boek met een  factuur.  Daarnaast zijn deze boeken verkrijgbaar bij verschillende gespecialiseerde boekhandels in het gehele land.

Een nieuwe boekenreeks
Nieuwe boeken in de BONAS-reeks verschijnen bij Uitgeverij Verloren, die een rijke traditie op het  gebied van cultuurhistorie heeft. Tezamen vormen de BONAS-boeken een  uniek overzicht van het werk van Nederlandse ontwerpers. In deze nieuwe reeks zijn inmiddels de volgende boeken verschenen.
Andrea Prins, Onno Greiner (1924-2010) Een zoektocht naar helderheid en geborgenheid, 256 blz., ingenaaid, geïllustreerd (deels kleur), ISBN 978-90-8704-609-5, 29 euro.
Onno Greiner was gefascineerd door de ímmateriële functie’ van architectuur, de emotionele , psychologische werking van ruimte op mensen. Met centrale ruimten, zichtlijnen en strategisch gepositioneerd daglicht wilde hij gebruikers zekerheid bieden. Zijn ei-vormige theaterruimten zijn gericht op communicatie en interactie; overig werk biedt ruimte voor individuele privacy.

Joko Triwinarto Santoso, Cosman Citroen (1881-1935) Architect in ‘booming’ Soerabaja. Met medewerking van Wouter de Zeeuw (oeuvrecatalogus), Juliette Roding (vertaling en bewerking), 107 blz.,ingenaaid, geïllustreerd, ISBN 978-8704-719-1, 15 euro.
Cosman Citroen was een van de vele Nederlandse architecten die begin twintigste eeuw naar Nederlands-Indië trokken. Dankzij zijn brede netwerk verkreeg hij veel opdrachten en bepaalde zo in belangrijke mate het gezicht van Soerabaja. Hij ontwierp het gemeentehuis, kantoorgebouwen, drie bruggen, een spoorweg-viaduct en een aantal woonhuizen.

David Keuning, Tjeerd Dijkstra (1931) Architect, Rijksbouwmeester, hoogleraar. Met medewerking van Anneke Sluijter (oeuvrecatalogus), 303 blz., ingenaaid, geïllustreerd (kleur), ISBN 978 90 8704 5, 29 euro.
Dijkstra heeft een veelzijdig oeuvre en had ook veel  invloed op de architectuurontwikkeling. Hij schreef over architectonische kwaliteit en het beoordelen daarvan, voerde als hoogleraar aan de TU Delft belangrijke onderwijsvernieuwingen door, was als Rijksbouwmeester betrokken bij belangrijke projecten op het gebied van architectuur en stedenbouw. Ook op cultureel gebied speelde Dijkstra een voorname rol; als bestuurder wist hij het weekblad De Groene Amsterdammer door roerige tijden heen te leiden.

In december 2018 verschijnt:
Johanna Karssen-Schüürmann en Marianne van Lidth de Jeude, John Bergmans (1892-1980) Tuinarchitect en plantenkenner, plm. 288 blz., ingenaaid, geïllustreerd (kleur), ISBN 978 90 8704 750 4, 29 euro.
In Noord-Brabant en Limburg ontwierp autodidact John Bergmans tuinen, parken en plantsoenen in de architectoniische en landschappelijke tuinstijlen. In talloze publicaties bood hij tuinliefhebbers en vakgenoten informatie over ‘het verkwikkelijke tuinvak’. Hij kweekte nieuwe plantenvariëteiten en zorgde voor eenheid in de naamgeving van planten.

De boeken zijn te koop of te bestellen bij de boekhandel, maar ook rechtstreeks bij Uitgeverij Verloren (www.verloren.nl). Bij Verloren kunt U ook intekenen op de reeks. U krijgt dan de boeken  na verschijning met korting en portvrij thuisgestuurd.

Boeken in voorbereiding

John Bergmans (1892-1980) – tuin- en landschapsarchitect in Noord-Brabant en Limburg tijdens interbellum en wederopbouw.

Johannes Mutters jr. (1858-1930) – een Haags architect die in een  verrassend grote variatie aan stijlvormen werkte, rond 1900 de Art  Nouveau in Nederland introduceerde en zich later door architecten als  Berlage en De Bazel tot een meer 'sobere en eerlijke' bouwstijl liet  inspireren. Hij liep voorop in de bouwtechniek: in 1895 bouwde hij het  eerste voorbeeld van betonskeletbouw in Nederland: zijn sportzaal aan de  Theresiastraat in Den Haag.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu